Rainbow als je bij je informatie leest dat bepaalde planten zure grond nodig hebben dan doe je er goed aan om in het najaar (de wintervoorbereiding na de zomer) een handje turf bij de voet van de plant te gooien. Zo help je de plant om voldoende zuur te krijgen. Wat ik zelf ook vaak deed is takken waarvan ik wist dat die niet wortel zouden schieten (zoals wilg kan doen) te versnipperen in een hakselaar en dit als bodembedekking in de perken te gooien. Dit vergaat langzaam, voedt tegelijkertijd de grond, houdt onkruid ietwat tegen (niet geheel maar helpt wel) en de bolgewassen kunnen er tussendoor gewoon weer bovenkomen. Bovendien vinden slakken zo'n ondergrond ook niet altijd leuk. Dat heet overigens mulchen.
En als je nieuwe planten plant (of iets verplaatst) en je weet het niet zeker, plant ze dan in potgrond in de kuil. Die is pH neutraal en dan zit je altijd goed. Vaak kun je aarde kopen specifiek voor bepaalde planten. Die bevat de juiste voedingsmiddelen maar is ook erg duur, dus de net genoemde oplossing is goed.
Rotsplanten gaan dood op zure grond en zuur minnende planten gedijen niet op arme (alkalische) grond, ze verarmen zichtbaar met de tijd.
Als je die richtlijn voor jezelf volgt dan zit je merendeels al goed.
Nog een weetje. Je vertelde dat je hortensia's hebt. Op zure grond en voldoende ijzer in de grond zullen hortensia's blauw kleuren. Staan ze op armere grond (alkalisch - klei, weinig ijzer in de grond) dan worden ze roze. Je kunt dit zelf een beetje bijsturen, maar verwacht niet ineens van het ene jaar op het andere al een volledige verandering van de kleur. IJzer aan de grond toevoegen zou je kunnen doen door roestwater bij de plant te gieten, de ijzerdeeltjes zullen in de loop van het jaar hun werk doen. Sommige mensen steken wel eens enkele roestige spijkers bij de plant in de grond. Ook hierover is voldoende informatie op het internet te vinden en er zijn talloze soorten hortensia's: van wit tot roze tot blauw tot wit met roze omrand. Zoek op Hydrangea's want dat is de andere naam van hortensia's.
Houdt met de fruitbomen rekening van voldoende afstand van afscheidingen want ze blijven niet klein. Het beste neem je geënte soorten en ook fruitbomen kun je zo groot laten worden als je wilt door ze met snoei te onderhouden. Fruit vormt zich vaak op meerjarig hout, betekent dat je jonge scheuten nog even een jaartje ouder moet laten worden voor de eerste bloei en ook over de snoei is voldoende informatie te vinden.
